Een krachtige aanpak voor het helen van trauma

Lichaamsgerichte therapie

 

Trauma is een term die een breed scala aan ervaringen en reacties omvat. Het kan gaan van een aanval tot gewelddadig misbruik of verwaarlozing. Het kan ook het gevolg zijn van iets dat we hebben meegemaakt, zoals een scheiding of zelfs een auto-ongeluk. Helaas zijn traumatische ervaringen vaak levensveranderend voor degenen die ze meemaken. Een trauma kan een verwoestende uitwerking hebben op je emotionele en fysieke welzijn, waardoor je je eenzaam, geïsoleerd en afgesloten van anderen voelt. In sommige gevallen, wanneer de gebeurtenis bijzonder traumatisch is, kan de ervaring zelfs blijvende psychiatrische ziekten veroorzaken. Traumatische ervaringen laten ons meestal achter met een diepgeworteld wantrouwen tegenover de wereld om ons heen en onszelf. We kunnen ons alleen of zelfs beschaamd voelen over wat ons is overkomen of wat we daardoor hebben meegemaakt. Maar deze gevoelens hoeven jou niet meer te bepalen! Lichaamsgerichte therapie kan een effectieve manier zijn om lichamelijke en geestelijke klachten te verminderen. Als je in je verleden te maken hebt gehad met trauma en je bent klaar om weer verder te gaan met je leven, dan is er hoop op verandering en genezing voor je beschikbaar!

Trauma en de hersenen

Trauma heeft ingrijpende gevolgen voor de hersenen en verstoort de communicatie tussen lichaam en geest. Deze wisselwerking tussen lichaam en geest is essentieel voor een veilig gevoel en welzijn. Als we in een veilige ruimte zijn, kunnen we ons meest authentieke zelf benaderen. Maar als we ons in een onveilige situatie bevinden, kan het voelen alsof we de controle kwijt zijn. Dat komt omdat we een deel van onze hersenen (de cortex) hebben moeten gebruiken om toegang te krijgen tot dit gevoel van veiligheid, in plaats van te kunnen vertrouwen op onze meer oerinstincten. Dit vertrouwen op de cortex heeft ons kwetsbaar gemaakt voor latere levensomstandigheden die dezelfde gevoelens van angst en vrees kunnen oproepen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van trauma's, waarbij we in ons leven steeds opnieuw trauma's ervaren en onze hersenen steeds minder goed in staat zijn om met deze ervaringen om te gaan.

Lichaamsgerichte therapie: een krachtige aanpak om trauma's te helen

Lichaamsgerichte therapie, ook wel B.O.T. genoemd, is een benadering van traumagenezing die zich richt op het lichaam als bron van genezing. We hebben toegang tot ons meest authentieke zelf wanneer we ons veilig voelen en in staat zijn onszelf te zijn. Als we een trauma hebben meegemaakt, kunnen we eraan gewend zijn geraakt ons onveilig te voelen als een manier van leven. Trauma kan ons het gevoel geven dat we geen toegang hebben tot onze eigen gevoelens. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie, depressie, angst en zelfs verslaving. Om te genezen moeten we manieren vinden om ons weer veilig en open te voelen. Dit kan worden bereikt door lichaamsgerichte therapie, een krachtige benadering om trauma's te helen. Om dit proces beter te begrijpen, is het belangrijk de rol van de hersenen bij trauma te begrijpen. De hersenen zijn verantwoordelijk voor het opslaan van informatie, waaronder herinneringen. Wanneer we iets meemaken, worden herinneringen aan die gebeurtenis ook in onze hersenen opgeslagen. Wanneer we opnieuw worden getriggerd of getriggerd, kunnen deze herinneringen opnieuw worden geactiveerd en ons hetzelfde gevoel geven als toen de gebeurtenis plaatsvond. Om iemand zich weer veilig te laten voelen, moeten die herinneringen aan triggers opnieuw worden verwerkt. Dit kan worden gedaan door contact te maken met het lichaam. Het lichaam is verantwoordelijk voor het opslaan van herinneringen en het veilig voelen. Door ons meer bewust te worden van de gewaarwordingen in het lichaam, kunnen we toegang krijgen tot de daar opgeslagen herinneringen en ze opnieuw verwerken. Dit schept ruimte voor ons om voorbij het trauma dat we hebben ervaren te komen en te genezen.

Conclusie

Traumatische ervaringen kunnen ervoor zorgen dat we ons niet verbonden, alleen en onwaardig voelen. Genezing kan ons helpen om ons op een nieuwe manier met onszelf en anderen te verbinden en de controle over ons leven terug te nemen. Lichaamsgerichte therapie biedt een krachtige aanpak om trauma's te helen. Door te leren meer bewust te worden van hoe je lichaam voelt, kun je het in je lichaam opgeslagen trauma loslaten, je relatie met jezelf versterken en meer zelfcontrole krijgen. Trauma is een moeilijke ervaring om door te komen, maar je kunt verandering in je leven brengen door te leren je meer bewust te worden van hoe je lichaam voelt.

Lichaamsgerichte therapie is een krachtige aanpak om trauma's te helen. Met oefening zul je in staat zijn toegang te krijgen tot de herinneringen, de pijn en het ongemak van je lichaam om te genezen. Je zult merken dat je meer controle krijgt over je leven en je lichaam.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.